Ετικέτες

29 Μαρτίου 2021

Δευτέρα 13 Μαΐου 1912 οι Ιταλοί καταλαμβάνουν την Πάτμο

Η Ιταλία επεκτείνει την κυριαρχία της στο βόρειο Αιγαίο. Σύλληψη των στρατιωτικών και διοικητικών αρχών των νήσων Καλύμνου, Λέρου και Πάτμου.








Το πλοίο AMALFI βρίσκεται αγκυροβολημένο στο νησί της Πάτμου.

Σε όλα τα νησιά ολοκληρώθηκε η παράδοση των φρουρών. Συνελήφθησαν όλοι οι τούρκοι αξιωματούχοι και μεταφέρθηκαν στα ιταλικά πλοία.


"Το νησί της Πάτμου, γνωστό και ως Palmosa, είναι το βορειότερο από τις Σποράδες με περίμετρο 26 χιλιόμετρα. Είναι ξερό, γυμνό και αραιοκατοικημένο: οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν στην πρωτεύουσα, η οποία ονομάζεται San Giovanni di Patmos, ένα χωριό με διακόσια σπίτια χτισμένα γύρω από το ομώνυμο μοναστήρι, πάνω από το σπήλαιο όπου "ο εξόριστος στην Πάτμο ευαγγελιστής" έγραψε την Αποκάλυψη. Η Πάτμος ήταν τόπος εξορίας για τους Ρωμαίους, κι εκεί εξόρισαν τον Άγιο Ιωάννη. Το νησί έχει καλά και προστατευμένα αγκυροβόλια". (Ettore Bravetta, La Stampa)

Το πρώην κρουαζιερόπλοιο AMALFI που μπήκε ως νικητής άνευ μάχης στο λιμάνι της Πάτμου είχε άδοξο τέλος. Τον Ιούλιο του 1915, πλέοντας στην Αδριατική, τορπιλίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο και βυθίστηκε αύτανδρο.






















Το ιερό νησί της Πάτμου καταλήφθηκε από τα ιταλικά στρατεύματα την 13η Μαΐου 1912. Οι Ιταλοί αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Σκάλας και ανενόχλητοι (meeting the resistance of a tithe of a hair) κατέλαβαν το τουρκικό τελωνείο, προσθέτοντας άλλη μία νίκη στις ένδοξες πράξεις της Ιταλίας. Ακολούθησε η παράδοση των λίγων νυσταλέων Τούρκων, που προκάλεσε τη συνήθη φιλική υποδοχή των ιταλών στρατιωτών από τους νησιώτες, κληρικούς και λαϊκούς. Πολύ γρήγορα όμως η κωμωδία μετατράπηκε σε τραγωδία, καθώς με ένα μαγικό τρόπο αυτοί που διακήρυτταν πως ήρθαν ως απελευθερωτές αποδείχτηκαν διώκτες της ελληνικής γλώσσας και των εθίμων του ελληνικού λαού.
Το μικρό νησί των Λειψών με 500 κατοίκους ανήκει στην Πάτμο. Καταλήφθηκε από τους Ιταλούς στις 16 Μαΐου. Τα πολεμικά πλοία NEBO και AQUILONE μπήκαν τη νύχτα στο λιμάνι, έγινε απόβαση και κατάληψη του νησιού στο όνομα του βασιλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου