Ετικέτες

04 Μαΐου 2021

Η παρουσία Πατμίων στην εμποροπανήγυρη της Senigallia (18oαι.)

ΚΑΤΣΙΑΡΔΗ-HERING ΟΛΓΑ, Λησμονημένοι ορίζοντες Ελλήνων εμπόρων: Το πανηγύρι στη Senigallia (18ος - αρχές 19ου αιώνα). Βιβλιοπωλείο Διονυσίου Νότη Καραβία. Αθήνα, 1989, σελ. 237.







Το πανηγύρι της Senigallia (μικρή πόλη κοντά στην Αγκώνα) άκμασε από τα τέλη του 17ου και ιδίως το 18ο αιώνα. Ήταν η πιο περίφημη εμποροπανήγυρη της Ιταλίας κι ένα από τα πιο φημισμένα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης. Ένας απαράμιλλος σταθμός συναλλαγών του Levante και της Δύσης.
Έλληνες καπετάνιοι και έμποροι (Επτανήσιοι, Μεσολογγίτες, Αιγαιοπελαγίτες) σταματούσαν στη Senigallia μεταφέροντας προϊόντα από το Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και από τις εσχατιές του Ανατολικού Αιγαίου και των Μικρασιατικών παραλίων, που θα κατέληγαν στις αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.
Έντονη υπήρξε η παρουσία Πατμίων στο πανηγύρι της Senigallia. Οι Πάτμιοι με ευκίνητα, μικρά και μεγαλύτερα πλοία, ανάμεσά τους σαΐκες, siambecchini, κ.ά., ακολουθούσαν τον οικείο σ’ αυτούς δρόμο προς την Αδριατική και έφταναν στο λιμάνι της Senigallia μεταφέροντας συνήθως βαλανίδια, σφουγγάρια, κερί και βαμβακερά νήματα. Συνήθως οι καπετάνιοι ήταν και έμποροι. Μετέφεραν και πουλούσαν ή αγόραζαν εμπορεύματα ή ασκούσαν απλώς το ρόλο του μεταφορέα. Άλλοτε πάλι συμμετείχαν με μέρος του φορτίου, που προοριζόταν για λογαριασμό των ναυτών και εμπόρων που συνεπέβαιναν στο πλοίο ή που είχαν ναυλώσει το όλο ή μέρος του.
Η περίπτωση του Πάτμιου εμπόρου Ποθητού Ξένου, που το αρχείο του έχει διασωθεί, είναι ίσως από τις πιο αποκαλυπτικές για την τεχνική και την τακτική της επαφής των Πατμίων με τη Senigallia.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου