Ετικέτες

12 Απριλίου 2021

Η Πάτμος μέσα από την γραφίδα και το πενάκι της Αθηνάς Ταρσούλη

ΤΑΡΣΟΥΛΗ ΑΘΗΝΑ, Δωδεκάνησα. Τόμος Β΄: Πάτμος, Λέρος, Κάλυμνος, Αστυπάλαια. Εκδόσεις "ΑΛΦΑ" Ι.Μ. Σκαζίκη. Αθήνα, 1948, σελ. 355+χάρτες, σχέδια και φωτογραφίες εκτός κειμένου. 


















"
Η κορβέτα "ΠΑΤΡΑΙ" που μας ταξιδεύει είναι το πρώτο καράβι με ελληνική σημαία που θα βαφτίσει, ύστερα από 33 χρόνια, την άγκυρά του στη θάλασσα της Πάτμου. Ως τώρα την αυλάκωνε, όπως κι όλα τα Δωδεκάνησα, η τρίχρωμη ιταλική παντιέρα, τόσο ξένη κι αταίριαστη στον γαλανό αιθέρα της πατρίδας μας. Κι όλο σφυρίζει το καράβι, κι όλο ο αντίλαλός του αντηχεί στις γύρω θάλασσες και στα νησιά σ'ένα βαθύψυχο χαιρετισμό προς τη θρησκευτική Ακρόπολη της Δωδεκανήσου. Τα γόνατα λυγούν, οι ψυχές σκύβουν ευλαβικά, τα μάτια βουρκώνουν.
Όλο το νησί, από τα χαράματα ξεσηκωμένο, ήρθε να μας υποδεχτεί με τον Ηγούμενο και τους Πατέρες της Μονής, με λάβαρα, σημαίες, λουλούδια στον πλατύν όρμο του Μέρικα, όπου αράζει το πλοίο, γιατί στο καθαυτό λιμάνι της Σκάλας υπάρχει φόβος από τις νάρκες που έχουν ρίξει οι Γερμανοί. Σκηνές συγκλονιστικής συγκίνησης πνίγουν τη μιλιά στα χείλη, φωτίζουν παράξενα τις μορφές, ξετυλίγονται ανάμεσα σ' αυτό το πλήθος που σφιχταγκαλιάζεται με κλάματα και με αχόρταγα φιλιά ..."












































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου